In januari 2014 is Sportclub Woezik gestart met Voetbal+. Voetbal+ is voor voetballers met een verstandelijke beperking, die cognitief en/of sociaal emotioneel niet mee kunnen met leeftijdgenoten binnen een regulier voetbalteam. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en NEC doelbewust biedt de vereniging ondersteuning bij de ontwikkeling van deze sport.

Het ontstaan van Voetbal+

Graag wil ik jullie even meenemen hoe Voetbal + in 2013 begon.

Toen Koen Sturmans, mijn bonuszoon aangaf dat hij net zoals zijn grote broer ook wilde voetballen bij SC Woezik bedacht ik me geen seconde! Samen met Koen ben ik bij de Woezik gaan praten met het bestuur en die gaven aan dat als er een gedegen plan zou liggen hier zeker draagvlak voor zou kunnen zijn. Dit was voor ons een ingang die wij zeker wilde gebruiken en hebben meteen binnen onze warme contacten een groepje mensen bij elkaar getrommeld die hier ook wel over mee wilde denken. Er werd een vergadering beraamd en al snel was Voetbal+ geboren!

3 maanden hebben we optimaal gebruikt om ons plan helemaal tot in de puntjes uit te werken en toen was de dag daar dat we ons Voetbal+ plan mochten presenteren aan het bestuur. En na 1 uur praten kwam er vanuit het bestuur 1 vraag…… wanneer gaan jullie starten??

In januari 2014 zijn we gestart met Voetbal+. 5 spelers en 6 begeleiders stonden vol passie en enthousiasme op het veld. Al snel kwamen de aanmeldingen van spelers en begeleiders. Het was een daverend succes. Dit hadden we zelf nooit verwacht. Nu inmiddels ruim 6 jaar later staan we nog steeds iedere maandag met maar liefst 37 spelers en 17 trainers op het veld. De structuur is alleen nog maar beter geworden en het spelplezier is enorm groot.

Ik kan uren vertellen over Voetbal+ maar ik wil eigenlijk alleen maar kwijt, als je na het lezen van dit verhaal benieuwd bent geworden of dat jij hier misschien ook deel van uit wil of kan maken? We trainen iedere maandag van 19.00 uur tot 20.00 uur en je bent uiteraard van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Wie weet tot snel,

Met Sportieve Groet,

Bas Jansen

Naast de enthousiaste vrijwilligers die op én rond het veld Voetbal + tot een succes maken zijn er verschillende instanties bij Voetbal + betrokken die een platvorm vormen op het gebied van beleid over sport/bewegen voor deze doelgroep.

  • Sportclub Woezik
  • Sportservice Nijmegen/Doelbewust NEC
  • Special Heroes
  • Cliëntenraad integraal gehandicaptenbeleid Wijchen

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, (KNVB) biedt de vereniging ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van deze sport.

Waar staat Voetbal + voor:
Voetbal+ voor het spelenderwijs de vaardigheden van voetbal aan te leren, waarbij het accent ligt op spelplezier en het vergroten van vertrouwen in het eigen kunnen.

Tijdens de trainingen wordt de regel 1 trainer op 4 spelers gehanteerd zodat er altijd voldoende individuele aandacht is. De trainers zijn KNVB G-trainer gediplomeerd om zo op begeleiding op maat te kunnen geven.

Door in gesprek te gaan en blijven met ouders en/of verzorgers, wordt er een beeld geschetst wat een speler nodig heeft en wat er speelt in zijn of haar leven naast Voetbal +. Voetbal + bij SC Woezik is dus maatwerk.