Scouting

SC Woezik is in seizoen 2021-2022 een andere weg ingeslagen als het gaat om het talentherkenningsproces. Er is een vernieuwde organisatie rondom de scouting opgezet, met als doel om het beoordelen van spelers eerlijker en objectiever te laten verlopen. Zo kijken we verder dan voetbal specifieke eigenschappen en nemen bijvoorbeeld ook het geboortemaand effect, het relative age effect (groei) en andere factoren mee in het maken van een beoordeling. Binnen de organisatie van de scouting  maken we onderscheid tussen scouting voor de SC Woezik voetbalopleiding en scouting voor de jongere jeugd.

Scouting voor de SC Woezik voetbalopleiding;

De voetbalopleiding van SC Woezik start vanaf de O12 leeftijd en heeft zijn eigen hoofdscout. Zoals hier valt te lezen, is het doel van de SC Woezik voetbalopleiding om het maximale uit elk kind te halen. Het doel van de scouting is om ervoor te zorgen dat het niveau in deze elftallen hoog blijft en dat elk spelend lid van SC Woezik een eerlijke kans maakt om geselecteerd te worden voor een van deze elftallen. Zo kijkt de scouting bij alle teams, dus ook de teams die buiten de SC Woezik voetbalopleiding vallen. De uiteindelijke selectie komt tot stand door middel van een aantal beoordelingen, die op verschillende momenten tijdens het seizoen worden plaatsvinden. De hoofdscout heeft als belangrijke taak om deze beoordelingen samen te brengen; die van de scouts, die van de huidige trainer, die van de aanstaande trainer en uiteraard die van zichzelf. Op basis van deze beoordelingen geeft de hoofdscout een advies aan de technische commissie, die uiteindelijk de beslissing neemt als het gaat om het indelen van elk elftal. Op deze manier zijn er dus altijd meerdere personen, die aan de hand van objectieve én subjectieve parameters het teamindelingsproces inrichten. Een ander doel van deze scouting is om iedere speler voldoende uit te dagen en tot veel succesbeleving te laten komen. Dit doen we door aan de hand van de beoordelingen, die voortkomen uit de inzet van onze scouting, individuele ontwikkelplannen bij te stellen of juist te continueren. Er kan op basis hiervan bijvoorbeeld worden besloten om spelers of speelsters mee te laten trainen/door te schuiven naar een hoger elftal.

Scouting voor de jongere jeugd.

Zoals hier valt te lezen hecht SC Woezik veel belang aan het geven gelijke kansen aan alle jeugdspelers. Omdat talent op jongere leeftijd extreem moeilijk te voorspellen is, ziet de scouting in de jongere jeugd er iets anders uit dan die van de SC Woezik voetbalopleiding. Het doel van de scouting in de jongere jeugd is om de JC te assisteren met het maken van de teamindelingen. Zo kiest SC Woezik er bijvoorbeeld voor om de JO11-1/JO11-2, de JO10-1/JO10-2, de JO9-1/JO9-2 en de JO8-1/JO8-2 te laten bestaan uit de betere spelers binnen die leeftijdscategorie. Dit doen we omdat het voor deze kinderen leuker is om in de competitie wat meer weerstand te ervaren en in de training wat vaker uitgedaagd te worden door het niveau. Om een inschatting te maken van voor welke spelers dit van toepassing is, monitort deze scouting het niveau van alle spelers binnen de jongere jeugd het hele jaar door. Ook is het doel van de scouting in deze leeftijdscategorieën is om te kijken wie er vanuit de O11 leeftijd in aanmerking komen om het jaar daarop in de voetbalopleiding in te stromen.

Naast dat de scouting zelf bij elk team binnen SC Woezik komt kijken is het voor alle spelers en speelsters binnen de club die de ambitie hebben om in de SC Woezik voetbalopleiding of een -1/-2 team in de jongere jeugd in te stromen mogelijk om zelf een beoordeling aan te vragen. Dit doe je door een mail te sturen naar scouting@scwoezik.nl. Uiteraard mogen trainers of begeleiders via deze weg ook spelers aandragen. Wij doen ons best om zo snel als mogelijk te komen kijken. Mochten we potentie zien dan nodigen we de speler of speelster uit voor een aantal trainingen bij het qua leeftijd relevante elftal. Indien wij dit niet zien, hoor je dat ook van ons! Voor vragen hierover kun je mailen naar scouting@scwoezik.nl.